Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Причини за епилепсията
Carer comforts a distressed boy.

За епилепсията може да има множество причини.

Всяко нараняване на мозъка носи потенциалния риск да наруши работата му и да причини пристъпи.

Диагноза
Carer sits under a table with a disabled
         boy.


Няма прост тест за диагностициране на епилепсия, но може да се събере полезна информация от мониторинг, образно изследване и скенер на мозъка, каквито са ЕЕГ и МЯР.

Отключващи фактори
Girl on trampoline.

Отключващите фактори за епилепсия могат да бъдат:

 • Стрес;
 • Липса на сън;
 • Състояния, причиняващи висока температура (треска);
 • Примигващи светлини (фотосензитивната епилепсия засяга само пет процента от епилептиците).

Момичетата може да са по-предразположени към пристъпи точно преди, по време на или веднага след цикъл. Така е защото хормоните, освобождавани през този период, може да засегнат химическите вещества в мозъка, повишавайки вероятността за пристъпи.

Лечение
Distress boy.

За до 70% от епилептиците е възможно с помощта на анти-епилептични медикаменти да държат под контрол пристъпите си. Тези медикаменти могат да предотвратят пристъпите, но не лекуват самото заболяване.


За хора, при които състоянието им не се повлиява от медикаменти, другите възможности включват:

 • Неврохирургична намеса - премахване на частта от мозъка, която причинява пристъпите или рзделянето на връзката й с останалата част от мозъка.
 • Стимулираща терапия за блуждаещия нерв – където слаби електрически импулси се изпращат до него и те стигат до мозъка. Това може да намали честота и интензивността на пристъпите.
 • Диета - някои деца се повлияват благоприятно от специална (кетогенна) диета, която може да намали броя на пристъпите.
Епилепсия и образование

Много деца в помощните училища страдат от епилепсия. В много случаи това е контролируемо състояние. С подходящо обучен персонал, може да се намалят отсъствията поради пристъпи на деца от учебни занятия.


Чуйте Джил, училищна медицинска сестра, която разказва за ролята си в едно помощно училище. Обърнете внимание на това как обучението на служителите увеличава максимално времето, което децата с епилепсия успяват да прекарат в училище.

 • Poster
         Image