Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Проблеми на хората в инвалидни колички


В специалното образование е добро правило да се организират редовни промени на позата през деня за всички ученици с тежки двигателни увреждания. Нужно е да работите заедно с физиотерапевтите си, за да гарантирате, че позата на тялото остава симетрична. Опитайте се да седите на стол 20 минути, без да правите големи движения и държите торса и краката си неподвижни – а сега си представете да трябва да седите в същата поза няколко часа подред!


Ползите от физическата активност се отнасят не по-малко, ако човек има тежки двигателни увреждания. Проучванията демонстрират подобрен сън и следователно подобрена будност през училищно време, когато децата са физически активни за голяма част от училищния ден (Low, 2004). Дейности като  носене на тежести три пъти седмично за 20 минути в течение на 8 месеца подобряват минералната костна плътност при деца със спастична церебрална парализа (Chad et al, 1999).

Протягане и движение

Да накарате учениците да се разтягат и движат редовно внася много проблематичния въпрос за времето, тъй като тези промени на позата отнемат няколко минути. Колкото по-голямо и тежко е детето, толкова повече време отнема. Липсата на време не трябва да е причина това да не се прави.

Има смисъл в това да направите тези „периоди за разтягане“ възможно най-забавни, може би като изпеете „песен за разтягане“, направите „стихотворение за разтягане“, което изисква отговори от учениците. Можете да превърнете това в дейност, подходяща за възрастта на по-големите студенти, като използвате някои от песните за маршируване на американската армия (Park, 2010), или като използвате възможността за по-неформални интензивни взаимодействия.

Носене на тежест и фитнес

Има определена възможност ранните способности за ходене при децата с тежки двигателни увреждания да не бъде поддържана в по-късния живот (Bottos et al, 2001) и това прави извличането на максималното от потенциала на децата за движение още по-съществено. Много неща са направени върху целия въпрос за движението, двигателността и независимостта от Move).

Като се фокусират върху седенето, стоенето, вървенето и прехвърлянето, трансдисциплинарния екип на Move се опитва да създаде повтарящи се възможности за значимата практика на функционални умения като част от всекидневния живот. Move поставя значително ударение върху осигуряване на възможности за носене на тежести, засилване на мускулите и костите, фитнес и цялостно участие.

Защита на персонала

Персоналът трябва да се грижи за себе си. Проблемите с гърба са широкоразпространени при персонала, който се грижи за деца с ДМОТ , тъй като всеки ден има много ситуации за ръчно взаимодействие, независимо колко много и колко добро оборудване за повдигане е налично. Ако работите редовно с ученици с ДМОТ , мъдро е да потърсите известно обучение в областта и да осъвременявате знанията си всеки три до пет години.


Освен разтягането и променянето на позите, използването на рамки за изправяне трябва да се обмисли. За учениците това понякога може да са травматични случаи, затова е важно учителите да го направят възможно най-забавно. Със сигурност ще има някои ученици, за които рамката за изправяне е нещо като инструмент за мъчения. Важно е да се отнасяме съчувствено към потенциалния значителен дискомфорт, който те преживяват.

Масаж за ученици

Масажът може да е изключително полезна дейност, която да се слее с разтягането и промените на позата, стига това да не се разглежда като нещо случайно. Освен че е отличен начин за отпускане на мускулите и отхлабване на стягането, масажът може да се използва като начин за преподаване на разбиране за цялото тяло и проприоцепция (физическо шесто чувство) и е отлично средство за преподаване. Флоу Лонгхорн например дава подробен пример за преподаване на математика с масаж (Longhorn, 2000). Учителите може да искат да разгледат проприоцептивния масаж (Bluestone, 2002) като алтернатива на контакта кожа в кожа за тези, които може да са чувствителни към допир.


За по-конвенционални масажни техники, съчетани с разказването на приказки и театъра (отличен начин за съчетаване на интерес и фокус), можете да се отнесете към Muir and Longhorn (2012).

Музика, за раздвижване

Движението към музикалните сесии е отличен начин за изграждане на мускулна памет и подобряване на грубия и финия двигателен контрол. В най-простата си форма това може да бъде сесия по аеробика, където конкретна музика – например Bonkers на Dizzee Rascal – показва определено движение, примерно люлеене на тялото или ръцете. Първо това движение ще трябва да бъде много силно подкрепяно физически от възрастен и може да има елемент на значителна съпротива, към което възрастният трябва да се отнесе съчувствено. С времето обаче ние търсим по-дълбоко разбиране на това, което може да се изисква, по-малко съпротива, движение към пасивно сътрудничество, към активно сътрудничество, към независимо движение. Тази област зависи много от работата на Chris Knill (1992). Въпреки че неговият труд вече не е в обръщение, той се подкрепя от Holistic Music for Children.Holistic Music for Children website

Научете повече (1)

Bluestone J. (2002) The Churkendoose Anthology. Seattle. Handle Institute.

Bottos M, Feliciangeli A, Scutio L, Gericke C and Vianello A (2001) Functional status of adults with Cerebral Palsy and implications for treatment of children. Developmental Medicine and Child Neurology. 43, 516-528.

Chad KE, Bailey D, MacKay H, Zello G and Snyder R (1999) The effect of weight bearing physical activity on bone mineral content and estimated volumetric density in children with spastic cerebral palsy. Journal of Paediatrics. 135, 115-117

Knill C (1992) Touch and Communication. Cambridge. LDA.

Longhorn F. (2000) Numeracy for Very Special People. Bedfordshire. Catalyst Education.

Научете повече (2)

Low, S (2004) Effects of Mobility Opportunities Via Education (MOVE) Curriculum on range of motion, motor skills, and functional mobility of children with severe multiple disabilities: a pilot programme. Developmental Medicine and Child Neurology AACPDM abstract Vol. 46

Muir A and Longhorn F (2012) Massage Stories: Exploring Communication Through Touch. Bedford.
Flo Longhorn Publications.

Park K (2010) Interactive storytelling: developing inclusive stories for children and adults. Bicester. Speechmark