Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори

Разказването на истории на практика (1)

Children with teacher

Историята трябва да увлича децата. Ако не го прави, спрете и започнете нова. За децата с дълбоки и множествени обучителни трудности най-подходящите истории са кратки, прости и включват много повторения Вземете за пример „Грузулака” и „Отиваме на лов за мечки”. Те са по същество един и същи кратък сюжет, повторен няколко пъти и постепенно издигащ се до връхна точка.

Насоки, които трябва да запомните:

  • Не се притеснявайте за „уместност за възрастта”. Всяка история може да бъде адаптирана за целевата възрастова група. Например опитайте да адаптирате „Червената шапчица” за 14-годишни. Отнася се за „вълка”, който майките искат дъщерите им да избягват.

  • Когато сте разказали историята в началото на урока, насърчавайте всеки ученик са да разкаже историята, като седне на разказваческия стол. Първоначално ще трябва да помагате много, но може да действате като „отклик” към техния „повик”, като отразявате това, което ученикът казва, и му придавате важност.

Разказването на истории на практика (2)

Повторете този формат на разказване на приказки няколко седмици, може да прекъсвате урока, като представяте картинки към приказката чрез презентация на PowerPoint или да заснемете сцени с децата в ролята на актьори.


Целта тук е да научите децата, че историите имат структура (начало, среда и край), кулминация и завършек, както и публика. Последното е наистина важно, тъй като най-добрите разказвачи „отнасят” публиката в историята и ги правят част от нея.


Докато децата подобряват разказваческите си умения, те започват да измислят собствените си истории за действителни събития, които се отнасят до тях. С други думи, те могат сами да разказват истории за собствените си животи.

Разказването на истории на практика (3)

Teenage girl writing

Веднъж щом сте утвърдили основни умения за разказване на истории чрез кратки, вълнуващи, драматични измислици, поговорете със семействата на децата (по време на родителски срещи и т.н.) за специални събития и истории, които семейството може да разкаже вкъщи.


Дайте възможност на децата да притежават всекидневните истории. Това са истории, които обикновено се случват в учителската стая, вкъщи или в центровете за временна грижа например.


Насърчавайте персонала да записва събития, който се случват на учениците, особено ако са забавни, страшни, драматични и т.н.

Направете разказването на историите достъпно за всички

Започнете „кутия за разказване на истории”, която да държите в учителската стая и където да може да се слагат всички истории. Включете децата колкото се може повече в записването на историите.


Направете разказ по тези истории в кратки книжки, като използвате действителни герои колкото се може повече.


Направете видео с две- или триминутни разкази, които да покажете по същия начин, по който бихме разказали любима шега.

Научете повече
book

Grove, N. (2005) Ways into Literature: Stories, Plays and Poems for Pupils with SEN, London: David Fulton.

Grove, N. (2010) The Big Book of Storysharing, London: Senjit.

Grove, N. (ed) (2012) Bringing Literature to Life: Introducing a Range of Approaches for Teachers of Children with Special Educational Needs, London: Routledge. tell a favourite anecdote.