Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Изкуството на разказа
Children with teacher

Никола Гроув твърди, че изкуството на разказа е мощна и основна част от нашето разбиране за самите нас като социални същества. Но част от изкуството на разказа, способността да се разказват истории, не е автоматично дадено, а трябва да бъде научено. За хората с тежки обучителни трудности, това може да бъде дълъг и бавен процес.

Въпреки това е съществен процес, който е подценен в един свят на писменото слово и на който учителите на деца с обучителни трудности трябва да обърнат внимание.


Нормално развиващите се деца започват да слушат истории от много ранна възраст и започват да разказват собствените си истории още щом започнат да говорят. Тези умения продължително се усъвършенстват докато детето расте, особено щом то се научи да пише.


Разказвачите се сдобиват със „статут” от своите умения, и правилно. Дори в неграмотните общества (а може би особено в неграмотните общества) историите съдържат огромно значение. Научаването на това как да се разказват тези истории е съществен начин за опознаването на живота.

Какви са ефектите на една история? (1)
Group of children listening


Една история има начало, среда и край. Има цел и смисъл както за разказвача, така и за слушателя: учи ни да слушаме внимателно; учи ни на структура, както и за естествените ритми и потока на езика; учи ни за емоциите (например страх, вълнение, тревога, силна мъка, любов) в безопасна и сигурна среда, и не само емоциите на други хора (героите в историята), но и най-вече нашите собствени.


Какво означава една история за хора с обучителни трудности? Децата с обучителни трудности също започват да слушат истории от много ранна възраст. Възможно е да продължават да ги слушат през целия си живот, но кога е възможно те самите да разказват истории??

Какви са ефектите на една история? (2)
A boy writing


Най-често тежките комуникативни трудности, изпитани от деца със СОТ/ДМОТ/КОТУ изключват изкуството на разказването, и следователно ги изключват от съществена част от превръщането в социално човешко същество.


Ако се опитваме да развиваме разказвателните умения на деца с дълбоки и множествени обучителни трудности, акцентът трябва да бъде върху прости, драматични истории, първоначално разказани от преподавателя. Постепенно децата са насърчени не само да разбират структурата и основните елементи на конкретна история, но и структурата и основните елементи на самото разказване.


След това те могат да преминат към най-важната част – да разказват своите собствени истории за своите лични животи.

Разказването на практика

Може да разкажете тези истории както един разказвач би направил, или може да ги изиграете. Изгледайте това видео, в което на една група от деца е разказана класическата история на „Джак и бобеното зърно”.


Забележете как музиката е използвана за определянето на различни герои и настроения.

  • Poster
                  Image
Научете повече
book

Grove, N. (2005) Ways into Literature: Stories, Plays and Poems for Pupils with SEN, London: David Fulton.

Grove, N. (2010) The Big Book of Storysharing, London: Senjit.

Grove, N. (ed) (2012) Bringing Literature to Life: Introducing a Range of Approaches for Teachers of Children with Special Educational Needs, London: Routledge.