Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Да допринесеш за промяната
A teacher and a young boy use verbal and
         non verbal cues to communicate


За непосветените преподаването на децата с дълбоки или тежки обучителни трудности може погрешно да се възприема като просто (тъй като преподаваш на деца, които са на ранно ниво на развитие) или скучно (защото тези деца учат много бавно). Това е много далеч от истината.


Сложността и интелектуалното предизвикателство при преподаването на този вид ученици е значително предизвикателство, което е равносилно на преподаването на предмет от Националния учебен план на много високо ниво.

Откриване нови пътища за общуване

Една от най-възнаграждаващите части на предизвикателството на учебния план е да намериш нови пътища за общуване с децата, които общуват по много различни начини от масата техни връстници.


Интензивното взаимодействие е един от методите, описани подробно в този ресурс. Това е начин за надграждане и развиване на връзки със социално изолирани или отдръпнати деца, за които е трудно да общуват.


Подходът е забавен за употреба и може да доведе до действителни резултати, които изграждат мост от общуване към детето с тежки затруднения в общуването..

Важно е не това, което казвате, а това, което не казвате

 • Poster
         Image

В този клип Корина Картрайт, главен учител, говори за важността на интензивното взаимодействие.

What is Intensive Interaction?

 

What is successful Intensive Interaction built on?

 

How should an adult start using Intensive Interaction?

 

 

 

 

 

 

Кога работи най-добре?

Интензивното взаимодействие работи най-добре, когато взаимодействащият:

 • Позволи на ученика да поеме контрола и да насочва сесията в по-голямата част;

 • От гледна точка на ученика се наслаждава на преживяването на взаимодействието;

 • Дава цялото си внимание на ученика;

 • Третира всички действия и звуци от ученика като положителни опити за общуване;

 • Използва възможно най-малко език – често здрасти и чао са достатъчни за тези с ДМОТ;

 • Не се предава твърде рано, както в самата сесия, така и във времето – може да отнеме много години да се извлече максималното от способностите за общуване на ученика;
 • Документира промените – използва списъци за записи и заснема на видео някои сесии със статичен широкоспектърен обектив;
 • Говори с колегите си и споделя преживявания на общо събрание, което включва учениците, след всяка отделна сесия.

Това е въпрос на равновесие, но и неизменна част от вълнуващите предизвикателства и възнаграждаващи моменти, които винаги присъстват при обучаването на тези деца.