Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори

Уязвимостта на родителите
Seated
         girl with her carer

Някои от родителите загърбват скръбта…, но често е възможно да имат периоди, в които стресът се завръща. Едно от обясненията за това е „ Mоделът на хроничната тъга“ (Олшански, 1962). Този модел е минавал през различни фази на популярност и... дори през този век (Рол-Патерсън, 2001) става обект на обсъждане.


Родителите, които продължават изпитват тъга за уврежданията на децата си, все пак могат да бъдат уверени и загрижени, но тяхното умствено състояние влияе върху отговорите им към специалистите. Това може да бъде описано като „константна уязвимост“ ( Карпентер, 1997), което може да премине в суперчувствителност, слаб нрав и неспособност да се справят със собственото си критичното отношение или това на децата към тях . За родителите, такъв отговор може би е симптом на уязвимост от допълнително неочакваните лоши новини или желание да предпазят децата си от лицето на социалните институции, чиито капацитет да се грижат за това детe постоянно се руши.


Карпентер, 2007

Опитът на родителитеCarer showing boy two items of food

Донесох вкъщи бебето, а не синдрома.

Еспи – Шервинт, 2005 Взимайки синът си от училище, често се притеснявам да разбера за неговите лудории. Чинно преминавам през различни състояния, докато обсъждаме поведението му с него и учителя, но наистина ми става мъчно за него, защото вината не е негова. Учителите не могат да разберат, че понякога той не може да контролира поведението си. Той определено е различен от неговите връстници.

Рикс, 2010


 

Опитът на родителите
Carer showing boy two
         items of food

Мисля, че големите проблеми пред мен се променят. През първите шест месеца трябваше да се справям с Лиса. Тя беше толкова трудно бебе. После не исках да си представя бъдещето без нея… мислех всякакви варианти за бъдеще за нея. Но сега не бих приела нещата толкова емоционално. Приех Лиса такава, каквато е и я обичам за това, което е. Сега мисля, че ще се боря с всички и всичко, за да направя най-правилното за нея. Това е битката сега. Справям се с хорското мнение и защитавам позицията, която смятам за правилна, по отношение на това, което тя трябва да получи.


Бересфорд, 1994 

Опитът на родителите (продължение)

В крайна сметка, когато Джейни навърши 12 години, натискът върху нас като двойка се оказа твърде силен и трябваше социалните да се погрижат за нея. Дори днес, все още чувствам вината, скръбта и болката, за това, че като нейна майка, я оставих и не продължих да се грижа за собствената си дъщеря. Имам силното усещане, че ако бяхме получили подходящата подкрепа и помощ, Джейни можеше да остане при нас още няколко години и да се запазим като семейство.Чувството на тежката загуба, което изпитахме, когато загубихме Джейни при постъпването й за отглеждане, никога не ни напусна. Въпреки че Джейни прекарваше почти всеки уикенд с нас, никога не беше същото.


Бааб, 2007

Гледната точка на семействата
Two adults providing
         walking support for a girl.


Помислете за семействата на децата, с които работите и взаимоотношенията им с училището.


Припомнете си ситуации, в които може е имало трудности или недоразумения. Лесно е да интерпретирате подобни ситуации от професионална гледна точка.


Да вземем един пример – всеки един от вас се е сблъсквал с подобен случай или е чувал за такъв – погледнете от гледната точка на семействата – техните опасения и напрежението, на които са подложени.

                       


References

Babb, C. (2007) Living with shattered dreams: a parent's perspective of living with learning disability, Learning Disability Practice, 10 (5), 14-18.

 

Beresford, B. (1994) Positively Parenting: Caring for a severely disabled child, London: Social Policy Research Unit, HMSO.

 

Carpenter, B. (2007) 'Family structures'. In: Early Support (ed.) Working in Partnership through Early Support: Distance learning text, London: Early Support.

 

Carpenter, B. (ed.) (1997) Families in Context: Emerging trends in family support and early intervention, London: David Fulton.

 

Espe-Sherwindt, M. (2005) Another look at ‘coaching’ families: from theory to real life!', Paper given to 'Good Practices in Early Intervention' Conference, University of Coimbra, Portugal (November).

References

Майер,Д.Й. (1995) Непостоянните бащи: Отраженията върху повишаването на усложненията,Бетесда,: къщата на Удбин.


Олшански, С. (1962) Хроничната скръб, Отговорността да имаш дете с ментални увреждания, Социална работа по случай, 43, 190-193.


Рикс,С. (2010) Индивидуален случай: Изживяванията на майката 1. В: Карпентер, Б. (2010) В контекста на семействата Общността и обществото, Лондон Специализирани училища и доверието към академиците.


Рол-Петерсън, Л. (2001), Родители разкриват какво изпитваш, когато имаш дете с когнитивни увреждания, Европейско списание за Специализирано образование, 16(1) 1-14.