Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Братя и сестри
twin brother (in wheelchair) and sister talk
         to each other in the conservatory of their home

Всяко едно отношение между брат и сестра си има своите плюсове и минуси. Във всички случаи братя или сестри, които имат съответно брат или сестра с увреждане, са склонни да имат по-силно чувство за отговорност.


Братята и сестрите казват, че се чувстват виновни, заради състоянието на техния брат или сестра с увреждане и също така усещат изолация, тъй като не познават други, които да са в това положение.

 

Те също така говорят колко са горди с техния брат или сестра, и за начина, по който, без никакъв страх те са избрали да ги подкрепят. Те са зрели, добре подготвени и готови да поемат отговорността, нещо нетипично за тяхната възраст.

Лидия и Харви

 • Слушайте бащата на Харви (Симон) да говори за това как Харви е въздействал на Лидия.
  0:37
  Как бащата на Лидия вижда техните взаимоотношения?
Подкрепа между братя и сестри

Цитатите по-долу на Райън и Ан са взети от „Изгледи от нашите обувки“ (Майър 2007), както може да бъде видяно и на уеб страницата Sibling Support Project website.

Веднъж и завинаги, искам да кажа на всички хора, млади и стари, моля ви, опитайте се да не се втренчвате в хората с увреждания. Понякога аз също го правя, но след това съжалявам. Също така не съжалявайте семейството ми. Ние сме напълно нормално семейство. Това, че брат ми има церебрална парализа, не значи, че сме извънземни или нещо подобно. Ние също имаме чувства, мозък и сърце, както всеки един друг човек на този свят и както моя брат!

(Ан Мийд, 14-годишен, говори за нейния брат)

Линдзи е моята единствена сестра. Трудно може да се опише с думи какво е да имаш сестра, която се нуждае от специални грижи, всъщност да имам нормална сестра би било странно за мен. Понякога ми се иска да не беше с увреждане, но тя е, и това не мога да променя или да я излекувам.

Обичам смеха на Линдзи. Не харесвам, когато Линдзи плаче или направи беля. Понякога ме е страх за нея, тъй като не знам какво е намислила да направи. Тя живее в нейния малък свят. Линдзи е свободна душа и обича да се скита из квартала. Имаме ограда около къщата за да я пази.

(Райън Клиъруотър, 10- годишен, говори за сестра си)