Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
По-късна диагноза
Seated boy looks across classroom.

Има доста семейства, които разбират на по-късен етап, че детето им е родено с увреждания. Често семействата научават, че децата им имат диагнози като разтройство от аутистичния спектър и фетален алкохолен синдром, чак когато са в училище, а понякога дори и в ранна тийнейджърска възраст. 


При някои това може да се окаже много труден период, но при други може да е облекчение, тъй като най-накрая са получили отговор защо детето им се развива и държи по различно от другите. Диагностицирани състояния като тези могат да окажат практическа и емоционална подкрепа на семействата като намаляват чувството на изолация и объркване.

Джейд

 • Джейд (част първа)
  1.12
  Майката на Джейд (Али) говори за нейните притеснения относно дъщеря й в ранните й години и за последствията от последвалата диагноза на фетален алкохолен сиднром FASD.
 • Джейд (част втора)
  1.02
  Майката на Джейд (Али) говори за нейните притеснения относно дъщеря й в ранните й години и за последствията от последвалата диагноза на фетален алкохолен сиднром FASD.
Въздействието на по-късната диагноза
A girl with her teacher and teddy
         bear.

Двамата със съпруга ми бяхме там, първоначално бяхме шокирани и много разстроени. Отне ни дълго време да преодолеем първичния шок, но след това почувствахме облекчение. Започвахме да разбираме сина ни и да му говорим така, че и той да може да ни разбира.
Kingston, 2007

Тогава имахме също усещането, че всичко беше извън контрол. Това „нещо“ беше нахлуло и превзело живота ни. Не можех да го накарам да се махне, дори не можех да го разбера. На пръв поглед нищо не се беше променило с моето момченце, но всъщност всичко се промени.
Morrell and Palmer, 2006

Въздействието на по-късната диагноза (продължение)

...Когато разбрах колко е ограничен относно учене, усетих загубата на мечтата ми за неговото бъдеще. Carpenter, 2007

Все пак, доста семейства се справят добре, а трудностите не са неизбежни. 

Barnett et al, 2003

Семействата показват как може да се преодолее чувството за негативност и безнадеждност, както и да се открие чувството на радост и обич в тяхното дете. Връзките между хората придобиват нов вид. Семействата откриват силата на позитивното мислене.

Larson, 1998

Регресивни разстройства, заболяване и травма
Girl drawing with teacher.

Има семейства, които трябва да се справят с дете с регресивно заболяване, при което стават свидетели как заболяването се влошава.


Заболяването при някои деца или тийнейджъри, може да бъде причинено от пътен инцидент или мозъчна травма, в резултат на претърпяно заболяване като инсулт.


Това може да е изключително трудно за детето и семейството, тъй като те сблъскват с пълна промяна и чувството за загуба.

Подкрепа
Seated boy looks across classroom.

Семейства описват различни реакции при раждането на тяхното дете (както и относно диагнозата) с увреждане. Това може да засегне динамиката в отношенията на семействата и да постанови как специалистите биха оказвали най-ефективната подкрепа. Важно е специалистите да открият и да уважат тези отговори, така че програмите, с които ще посредничат, да могат да бъдат подходящи, а не просто резултат от техните собсвени предположения за семейството.  

Carpenter, 2007

Като изслушате майката на Джейд и прочетете какво са казали родителите, направете списък с други, различни начини, в които късното откриване на диагнозата при деца или тийнейджърите би повлияло на семейството.


Какъв вид подкрепа, мислите, би било необходимо специалистите да окажат на семействата?

Библиография

Барнет Д., Клементс М, Каплан-Естрин, М. и Фиалка Дж. (2003) Построяването на нови мечти: помагане на родители да се адаптират към тяхното дете, което се нуждае от специални грижи, бебета и подрастващи деца, 16(3), 184-200.


Кингстън, А.К. (2007) Разбиране на специалните нужди: едно различно майчинско пътешествие. Джесика Кингсли.


Ларсон, Е. (1998) Разбиване на значението на увреждане в семействата: приемането на парадокса, Социална наука и медицина, 47 (7), 865-875.


Морел, М. и Палмер, А. (2006) Родителство през аутистичния спектрум, Лондон/Филаделфия: Джесика Кингсли.