Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Видове развитие 

Социалното развитие е свързано с начинът, по който детето се отнася и играе с другите деца и възрастни.

 

Емоционалното развитие се свързва с чувството на детето за сигурност, както и със способността да изразява, разбира и контролира емоциите си.

 

Социалното и емоционалното развитие e тясно свързано с развитието на поведението.

Типичните етапи на емоционално развитие могат да бъдат намерени в следния уеб сайт.

 

 

Открийте повече за " предупредителните знаци" на социалното и емоционалното развитие тук:

 

Основни етапи в детското развитие (Kirby, 2012)

Здравословно развитие
A girl holds up a board of cards and a boy selects
         one of them

Здравословното социално и емоционално развитие на децата се основава на ранните преживявания на:

 • Хората, които осигуряват емоционална топлина и сигурност;
 • Хората, които се грижат за тях са отзивчиви и сензитивни към променящите се нужди на детето;
 • Хората, които се грижат за тях използват разяснителни разговори и рефлексия, за да помогнат на детето да разбере своя емоционален и социален свят и собственото си място в него.

(Evangelou et al, 2009)

 

Недостатъчните ранни здравословни преживявания могат да бъдат компенсирани от по-късно позитивно и чувствително родителство.

Резултати от емоционалното развитие
A girl stands, smiling,
         in a small group of adults and childrenКлючовите резултати от емоционалното развитие са способностите да:

 • Идентифицират и разбират чувствата;
 • Идентифицират и разбират емоционалните състояния на другите;
 • Да управляват силните емоции;
 • Да регулират  собственото поведение;
 • Да реагират с емпатия към другите;
 • Да създават  и поддържат взаимоотношения.

(Център за детско развитие, 2004)

Ранно емоционално развитие   

Емоционалните преживявания на новородените и малките бебета възникват при взаимодействието с грижещите се за тях хора (като хранене, успокояване и държане). Бебетата са тъжни и плачат, когато са гладни, мокри, студено им е и т.н. и изпитват положителни емоции, когато са нахранени, успокоени и държани на ръце. По време на този ранен период децата са неспособни да модулират изразяването на обхващащите ги емоции и имат ограничена способност да контролират емоциите си.

Център по детско развитие, 2004

На възраст около девет месеца бебетата активно търсят ангажираност с хората около тях и копират техните отговори към събитията.

Evangelou et al, 2009

Ранно социално развитие

На възраст 1-3 години децата започват да използват език и други начини, за да представят липсващи неща (т.е. символично).

 

Също така те започват да разбират собствените си мисли и тези на другите. Като бъдат включвани в разговори засягащи поведението, емоциите и техните причини, се помага на децата да ускорят развитието на своята "теория на ума". (Goswami and Bryant, 2007).

 

Въображаемата игра позволява на децата да изследват чувствата и намеренията на другите. Те придобиват:

разбиране на основните емоции като щастие, тъга и гняв в пеленаческа възраст и ...повече релационни или социални емоции като емпатия, вина или срам в предучилищна възраст.

 

Evangelou et al, 2009

Справяне с емоциите 
Two girls
         using tech talk with a teacher.

В работата си с група деца в предучилищна възраст Blair et al (2004) установяват, че детската способност за справяне с емоциите е по-важна за развитието на ранно социално поведение отколкото техните характери. Blair et al установяват, че "изправянето" пред емоционални проблеми е помогнало на децата да развият умения за контрол на своите емоции.

Blair et al смятат, че хората, които се грижат за децата ги насърчават да съобщават за и обсъждат своите емоции, използвайки истории и други начини (картинки, въображаема игра и т.н.), за да им помогнат да се подготвят в емоционален и социален план.

Наблюдаване на социалното развитие 

Помислете си за две деца, които познавате и са на възраст седем или осем години. Изберете такива две деца, които изглежда, че имат различни характеристики. Може би единият е срамежлив, а другият е дружелюбен и приказлив, или единият е отзивчив, а другият е силно егоцентричен.

 

Отбележете няколко фрази, за да опишете тяхното социално и емоционално състояние.

Прочетете етапите на развитие и предупредителните знаци за социално и емоционално развитие в този списък.

 

Етапи на детското развитие (Kirby, 2012)

 

Сравнете какво сте открили там с това, което сте отбелязали за двете деца, върху които се фокусирате. Отговаря ли поведението им на тяхната възрастова група?

Научете повече
opened book

Blair, K., Denham, S., Kochanoff, A., Whipple, B. (2004) Playing it cool: Temperament, emotion regulation and social behavior in preschoolers, Journal of School Psychology, 42 (6), Elsevier Science, 419-443.


Gerber, R.J., Wilks, T. and Erdie-Lalena, C. (2011) Developmental milestones 3: social-emotional development, Pediatrics in Review 32, 533-536.

 

Evangelou, M., Sylva, K., Kyriacou, M., Wild, M. and Glenny, G. (2009) Early Years Learning and Development: Literature Review.

Научете повече
opened book