Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Причините за уврежданията и здравословните проблеми
Children and adults enjoy a musical activity

Съществуват  множество причини, защо някои деца се раждат с увреждания и/или здравословни  проблеми.

 

Те могат да бъдат:

 • Трудности по време на бремеността, включително и инфекции при майката;
 • Родени преди термина деца;
 • Проблеми от околната среда;
 • Генетични болести;
 • Асфиксия, липса на кислород или травма по време на или скоро след раждането.

(Early Support, 2010)

Забавено и абнормално развитие

Здравословните усложнения и увреждания при децата ще нарушат детското развитие, което може да бъде:

 

Забавено - детето ще достигне основните етапи в развитието в същия ред, както останалите деца, но тяхното развитие е значително по-бавно от очакваното в една или повече области на развитие.

 

Или

Увредено - някои трудности или увреждания променят реда на напредък в развитието на детето в една или повече области на развитие. Детето ще получи умения за развитие с подкрепата на специализирано обучение и / или адаптирана среда или ресурси.

 

Деца със тежки, дълбоки или комплексни обучителни затруднения ще имат нарушено развитие. Обърнете се към следния документ, за да разберете какво означават тези термини.

 

Definition of difficulties

Подкрепа на развитието
 Момиче заедно с учителката
         и свирят на голям барабан

Деца с тежки, дълбоки и комплексни обучителни затруднения обикновено ще се нуждаят от подкрепата на редица  професионалисти за тяхното развитие,  за да придобият ключови умения.

 

Прочетете брошурата  на подкрепяща организацията " Контакт на дадено семейство", за да придобиете представа за обхвата от професионалисти, които могат да бъдат включени.

 

Загрижени сте за Вашето дете?

Примери за състояния

Прочетете информация за трите нарушения, които могат да доведат до сериозни, дълбоки и комплексни когнитивни увреждания:

 • Синдром на Ангелман– рядко невро-генетично заболяване, характеризиращо се с изоставане в умственото и физическо развитие. Част от симптомите са чест безпричинен смях и усмихване, гърчове, проблеми с говора, ходенето, треперене и поява на внезапни движения (пляскане).;
 • Синдром на чупливата хромозома– най-честата причина за наследствени когнитивни увреждания;
 • Фенилкетонурия (болест на Фелинг) - генетично увреждане, което се характеризира с невъзможността на тялото да усвоява основната аминокиселина - фенилаланин. Новородените бебета са скринирани за фенилкетонурия (PKU) при раждане и могат да бъдат лекувани, ако са диагностицирани по-рано.
Синдром на чупливата X-хромозома

Различни видове трудности имат различно въздействие върху развитието на децата. Много деца с тежки и дълбоки обучителни трудности са идентифицирани при раждането, въпреки че за някои (например аутизъм) трудностите са забелязали по-късно.

 

Синдромът на чупливата Х-хромозома е най-честата причина за наследени когнитивни увреждания. Трудностите на дете със синдромът на чупливата Х-хромозома, чийто лицеви разлики стават очевидни с възрастта може да не бъдат разпознати, докато основни етапи в развитието не са пропуснати и открити и други проблеми. Например:

 • Езиково и комуникационно изоставане;
 • Социално изоставане;
 • Аутистично поведение и липса или проблеми с вниманието;
 • Поведенчески проблеми.
Експертизата на семейства

Чуйте тези родители, които говорят за преживяванията свързани с увреждания в техните семейства. Семействата са първият учител на детето си. Тяхната експертиза трябва да бъде призната и използвана при разработването на образователни и терапевтични програми за тяхното дете. Те имат по-задълбочени мнения и опит за  способностите, силните страни и нужди на детето им.

В този клип, майката на Джейд говори за дъщеря си с фетален алкохолен синдром, диагностиката и  последиците.

Обърнете внимание какво е важно за тези хора и семействата им и от каква подкрепа имат нужда те и децата им.

 • Poster Image
Научете повече
opened book

Contact a Family (2007) Concerned about your child? London: Contact a Family.

 

Early Support (2010) Information for Parents: When your child has no diagnosis. London: Early Support.