Вашето ниво на обучение

Ние предварително сме избрали "Всички нива" за вас, но вие можете да промените нивото на обучение по всяко време, като изберете една от опциите на това меню. Промяната на вашето ниво на учене ще ви върне към началото на модула.

Затвори
Съществен момент
A pregnant
         woman expecting a baby at full term

Пренаталното развитие на бебето започва от зачеването и продължава до раждането. Действията му в утробата го подготвят за живота след раждането.

 

Бебето в утробата не е изолирано от околната среда като цяло, но се влияе от и отговаря на най-различни стимули. То може да бъде увредено от инфекции и токсини (например алкохол, никотин), а към края на бременността, бебето се учи от стимулация извън утробата.
(Hepper, 2007).

Основа за развитието на детето

Развитието през периода е резултат от взаимодействие между гените и околната среда.

Плодът е активен участник в собственото си развитие. Поведението му е важно за нормалното развитие в утробата и живота му в света след раждането. Това е основата, върху която се гради цялото бъдещо развитие след раждането.

 

Hepper, 2007

Развитие в утробата
A mother and baby's hands clasped

Съществуват три периода на развитие на бебето по време на деветмесечната бременност:

 • Идеен период: 0-2 седмица: яйцеклетката е оплодена от сперматозоида, клетките се размножават и да се делят и се вграждат в матката.
 • Ембрионален период: 3-8 седмица: основните органи се развиват през този период. На този етап на развитие  бебето е най-уязвимо към инфекции и токсини.
 • Фетален период: 9 седмица-раждане: появяват се много малко нови структури;-моторни, сензорни и поведение за учене.

(Hepper, 2007)

По време на пренаталния период

Въпреки че повечето бременности са успешни, бебетата могат да се увредят в утробата, в някои случаи водещи до затруднения и увреждания през целия живот. Въпреки че някои причини, не могат да бъдат избегнати, други могат.

Причини за възникване на увреждане чрез майката могат да бъдат:

 • Рискове от околната среда (например радиация, тежки метали);
 • Инфекции и заболявания;
 • Лошото хранене;
 • Социална (например алкохол, никотин), предписани лекарства или наркотици;
 • Продължителен стрес или безпокойство;

 

Обучение в утробата

Изследванията показват, че плодът започва да се учи още в утробата, когато е на 24 седмици. В 25-тата седмица, плодът реагира на звуци с промени на сърдечния ритъм и движения. През  32-33 седмици, плодът усеща разликата между познати и непознати звуци.

От опита си в утробата, бебетата мога да си спомнят:

 • Сърцето на майката;
 • Миризмата на амниотичната течност;
 • Истории прочетени от тяхната майка;
 • Музикални фрагменти.

(Bee and Boyd, 2010)

Примитивни рефлекси

Примитивните рефлекси се развиват в утробата и са неволеви движения в отговор на стимули. Тези рефлекси предпазват бебето и му помагат да оцелее в утробата, при раждането и дори след раждането. Някои изчезват от 4-тия до 6-тия  месец след раждането, докато други могат да са в основата на по-късно формиращи се волеви движения.

Ако  са слаби, или продължат след момента, когато се очаква да изчезнат, тези рефлекси могат да подсказват за проблеми в нервната система (например церебрална парализа).

 

Научете повече
opened book

Bee, H. and Boyd, D. (2010) The Developing Child (12th edition). London: Allyn and Bacon.

 

Hepper, P. (2007) Prenatal development, in: A. Slater and M. Lewis (eds) Introduction to Infant Development (2nd edition). Oxford: Oxford University Press.